luni, 2 iulie 2018

Semănătoarea (1701)

Jethro Tull a studiat dreptul la Oxford. Mai târziu a călătorit prin Europa, unde a avut ocazia să observe o varietate de practici agricole. Revenit în Anglia, a moștenit un teren în sudul țării şi acolo şi-a putut pune în practică o parte din ideile pe care le avea în domeniul agriculturii. a devenit membru al grupului "fermierilor progresiști" care au înființat sistemul Norfolk, un efort de pionierat menit să pună agricultura britanică pe o bază mai științifică. Drept pentru care, astăzi vă propun să descoperim povestea inventării semănătoarei.

Jethro Tull a inventat semănătoarea în 1701. până în acel moment, semințele erau împrăștiau cu mâna, motiv pentru care erau repartizate destul de neuniform şi neeconomic pe suprafața unui câmp. Multe semințe rămâneau la suprafață şi nu prindeau rădăcină, pierderile fiind mari. Dispozitivul inventat de Tull, al cărui prototip l-a construit din pedalele orgii de la biserica locală, le-a dat fermierilor posibilitatea de a semăna semințele pe rânduri bine spaţiate, la adâncimi specifice. Sistemul lui Tull a fost funcțional. Utilizarea semănătorii a avut ca rezultat mărirea proporțiilor semințelor germinate şi, sporirea recoltelor.

Inventarea semănătorii a fost prima dintr-o întreagă secvență de îmbunătățiri aduse agriculturii în secolul al XVIII-lea, care au condus la o eficiență sporită, productivitate mai mare şi producție generală superioară. Aşa cum pompa cu aburi a lui Savery a marcat începutul Revoluției Industriale, semănătoarea lui Tull a marcat debutul Revoluției Agrare.

Jethro Tull a fost un vizionar. Pe lângă semănătoare, a mai inventat prășitoarea cu tracțiune animală şi a adus perfecționări plugului. În 1731 şi-a publicat ideile despre agricultură în Eseu asupra principiilor muncii câmpului. Avea să fie o carte cu o influență enormă asupra moșierilor din întreaga Britanie a secolului al XVIII-lea.

Aceasta a fost povestea de azi. Până la următoarea noastră întâlnire, nu uitați că istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu