Oala sub presiune este un vas închis ermetic, o oală cu un capac etanș, care produce aburi pentru a găti hrana rapid, păstrându-i valoarea nutritivă. Astăzi vă propun să descoperim povestea acestei invenții destul de importantă în istoria modernă.
Oala sub presiune a fost inventată de fizicianul francez Denis Papin în 1679. Generarea de aburi în interiorul vasului ridică presiunea. temperatura în interiorul oalei creşte la 130०C, cu destul de mult peste punctul normal de fierbere a apei, 100०C.
Papin şi-a prezentat așa numita "cameră cu aburi" la Societatea Regală din Londra. Oala sub presiune a fost comercializată sub numele de oala lui Papin. Capacul era prevăzut cu o valvă de siguranță. Aceasta permitea ieșirea vaporilor atunci când se atingea un nivel superior al presiunii, prevenind o explozie.
Sir Cristopher Wren, membru al Societății Regale, l-a încurajat pe Papin să scrie o broșură despre invenția sa. Denis Papin îşi vedea dispozitivul utilizat în bucătărie, dar oala lui Papin, cunoscută şi sub denumirea de autoclavă, şi-a găsit prima întrebuințare comercială în lumea industriei, pentru sterilizare.
Oala sub presiune a ajuns să fie folosită în scopul căruia i-o destinase inventatorul ei de-abia în secolul al XX-lea. a devenit o ustensilă de bucătărie populară în America şi Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când oamenii au înțeles că, folosind-o, pot economisi combustibil. Un ghiveci putea fi gătit, la același foc, în jumătate din timp. Oamenii au mai observat că, deoarece timpul de gătit era mai scurt, alimentele îşi păstrau gustul mai bine.
În secolul XXI, cu campania împotriva emisiilor de dioxid de carbon şi îngrijorarea crescândă legată de consumarea combustibilului fosil, o a doua revenire a oalei sub presiune pare iminentă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu