duminică, 15 iulie 2018

Balonul cu aer cald (1783)

Joseph Michel şi Jean-Étienne Montgolfier au fost fiii unui fabricant de hârtie din localitatea franceză Annoanay, situată la vreo 60 de kilometri  de Lyon. urmărind norii suspendați pe cer, frații s-au gândit că dacă ar putea închide vapori de aceeași natură într-un sac mare şi ușor, acesta s-ar putea ridica în aer. Drept pentru care, vă propun astăzi spre analiză povestea balonului cu aer cald.

Pare doar un vis cu ochii deschiși imaginat în fața unei sticle de vin, dar în 1782 cei doi au construit un balon mic care s-a ridicat de la sol prin aprinderea unei căldări  pline cu hârtie dedesubtul lui. Aerul încălzit dinăuntrul balonului a devenit mai puțin dens, căpătând mai multă portanță decât aerul din jur. Micul experiment a fost un succes total şi le-a confirmat fraților bănuiala că  aerul încălzit face norii să plutească pe cer.

Frații Montgolfier au hotărât să construiască o versiune mai mare a balonului cu aer cald şi s-o prezinte public. Pe 5 iunie 1783, în faţa unei mulțimi de spectatori, a fost umflat un glob uriaș de pânză deasupra unui foc alimentat cu paie tocate. Când frânghiile de ancorare au fost tăiate, balonul s-a ridicat repede la mare înălțime, revenind la sol după ce parcursese peste un kilometru, când s-a răcit aerul dinăuntru. evenimentul a marcat inventarea navigației cu balonul.

Pe 19 septembrie 1783, Joseph a repetat experimentul la Paris, în prezența lui Ludovic al XVI-lea, a Mariei Antoaneta şi a unei mulțimi vaste. Baloni'ul a fost umflat cu aer cald în numai 11 minute, după care s-a ridicat la o înălțime de 500 de metri şi a plutit dus de vânt cale de trei kilometri înainte de a reveni la pământ într-o pădure.

Balonul Montgolfier a fost vopsit în culori vii şi îți lua ochii, arătând ca un glob gigantic într-un oim de Crăciun. Evenimentul a fost splendid, memorabil şi extrem de semnificativ. De balon era suspendată o cușcă în care erau o oaie, o rață şi un cocoş; cei trei pasageri au devenit primii călători aeropurtați. Începuse era călătoriilor aeriene.

Prima persoană care a urcat vreodată în balon a fost Jean Pilatre de Rozier. În octombrie 1783 a întreprins mai multe ascensiuni într-un balon captiv; era ancorat de pământ cu frânghii. El a demonstrat că balonul se putea ridica purtând dedesubtul lui oameni şi combustibil cu care se putea întreține focul în timpul zborului. În ziua de 21 noiembrie a aceluiași an, Pilatre de Rozier şi marchizul d' Arlandes au călătorit pe un balon liber pe o distantă de circa 3 kilometri, plecând din Bois de Boulogne. Au plutit în aer timp de aproximativ 25 de minute. Acesta a fost primul zbor în balon cu echipaj uman.

Frații Montgolfier nu au putut dezvolta mai mult tehnologia balonului înainte de izbucnirea Revoluției Industriale. Etienne a intrat în conflict cu autoritățile, iar Joseph s-a cufundat în munca de la fabrica de hârtie.

 Aceasta a fost povestea de azi. Până la următoarea noastră întâlnire, nu uitați că istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu