duminică, 3 iunie 2018

Calendarul creştin (525)

În Roma secolului al VI-lea d.Hr., a trăit un călugăr pe nume Dionysius Exiguus, un nume care sună impresionant, dar înseamnă de fapt "Dionisie cel Mic". Dionisie era un savant, arheolog și matematician roman. A avut o mare reputație ca teolog, a fost versat în legea canonică și s-a bucurat de realizări deosebite ca matematician și astronom. Printre alte îndeletniciri erudite, a tradus numeroase opere grecești, ulterior pierdute, printre care viețile câtorva sfinți. Dacă activitatea lui s-ar fi rezumat doar la cele de mai sus, probabil că nu foarte mulți oameni ar fi auzit astăzi de el, dar a făcut un lucru care a schimbat lumea într-un mod aparte și profund. Drept pentru care, vă propun spre analiză povestea calendarului creștin.

Dionisie a fost cel care a creat calendarul modern, utilizat astăzi peste tot în lume. Calendarul se baza pe decizia lui că Iisus s-a născut la 25 decembrie în anul 743 al calendarului roman, cu alte cuvinte la 743 de ani după data legendară a întemeierii Romei. În calendarul lui Dionisie primul an al vieții lui Iisus a devenit "primul an al Domnului", Anno Domini 1. Comunitățile creștine au fost mulțumite să folosească acest sistem de numerotare și, de asemenea, calendarul corespunzător negativ, în ani numerotați înainte de Hristos (î.Hr.). Nu exista un an 0: anul 1 d.Hr se succeda anului 1 î.Hr. Comunitățile necreștine, îndeosebi cele evreiești, nu s-au împăcat prea bine cu etichetele religioase, preferând mai neutrele "era creștină" (e.c.) sau "înaintea erei creștine" (î.e.c.). Dar, indiferent de convingerile religioase, lumea pare să fi acceptat sistemul de ținere a evidenței timpului, numărând înainte și înapoi de la momentul nașterii lui Iisus. Acum sistemul ni se pare de la sine înțeles, oricare ne-ar fi credința.

Unii astronomi au cercetat analele coreene şi chinezeşti care descriau o stea explozivă sau supernovă care a aprins cerul timp de 70 de zile în primăvara anului 5 î.Hr. Şi aceasta ar fi putut fi interpretată de astrologii babilonieni drept un semn că se întâmplă ceva important în lume. În orice caz, evenimentele astronomice ar indica naşterea lui Iisus în anul 5,6 sau 7 î.Hr.

Dacă Iisus s-a născut într-adevăr în anul 7 î.Hr., acesta ar fi trebuit să fie primul an al Erei Creştine. Aceasta ar însemna că întregul calendar modern să fie decalat cu 7 ani. Schimbarea mileniului a fost sărbătorită cuz 7 ani mai târziu, şi nicio numerologie legată de date anume nu poate avea sens. data nu este altceva decât un număr creat de om.

Aceasta a fost povestea de azi. Până la următoarea noastră întâlnire, nu uitaţi că istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu