Astăzi vă propun sa descoperim împreună istoria telescopului. Invenţia a devenit posibilă în urma apariţiei ochelarilor în secolul al XIII-lea, care, la rândul ei, a depins de producerea sticlei de înaltă calitate în centrele importante de fabricaţie din Florenţa şi Veneţia. Prin jurul anului 1450 exista tehnologia necesară fabricării telescopului ⎯ se produceau atât lentile, cât şi oglinzi de sticlă de înaltă calitate ⎯, darse pare că nimeni nu s-a gândit vreodată să construiască unul. Existau mijloacele, dar nu şi ideea ⎯ încă.
Se crede că în anii 1570 Leonard şi Thomas Digges au construit un telescop utilizând o lentilă şi o oglindă convexă, dar dispozitivul nu a depăşit stadiul unui experiment.
Istoria telescopului începe cu adevărat în 1608, când potrivit dovezilor documentare a fost inventat în Olanda. De fapt au existat două cereri de brevet, una aparţinând lui Hans Lippershey din Middleburg şi alta a lui Jacob Metius din Alkmaar. Guvernul olandez a analizat solicitările de patentare a unui dispozitiv "care face ca lucrurile îndepărtate să se vadă ca şi cum ar fi aproape", dar a ezitat, pentru că dispozitivul în cauză părea prea simplu pentru a i se acorda un brevet de invenţie. În schimb a acordat finanţare ambilor inventatori pentru proiectarea unui instrument binocular, considerat mult mai util.
Între timp, vestea despre inventarea telescopului monocular s-a răspândit cu iuţeală de-a lungul şi de-a latul Europei. după numai câteva luni, în magazinele pariziene de ochelari se puteau cumpăra ocheane care măreau de trei ori.
Prima aplicaţie semnificativă pentru telescop i-a aparţinut englezului Thomas Harriot, care, în august 1609, a observat Luna printr-un instrument care mărea de şase ori. În aceeaşi lună, Galilei construia un telescop propriu, cu o putere de mărire de opt ori, şi îl prezenta senatului veneţian. Galilei şi-a perfecţionat considerabil aparatul, construind model după model, şi după câteva luni privea cerul printr-un telescop care avea puterea de 20 de ori.
A fost un uriaş înainte, şi cu ajutorul acestui instrument superior Galilei a putut vedea peisajul muntos al Lunii şi a identificat sateliţii lui Jupiter. Se năştea ştiinţa modernă a astronomiei.
Aceasta a fost povestea de azi. Până la următoarea noastră întâlnire, nu uitaţi că istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu