Plugul este una dintre cele mai simple si mai importante invenţii ale tuturor timpurilor. Vă propun astăzi să facem o scurtă incursiune în timp şi să descoperim istoria plugului.
A avut începuturi modeste, sub forma jugului. Acesta consta din două prăjini de lemn prinse în cruce. Capătul inferior al celeilalte prăjini avea un vârf ascuţit care brăzda pământul; capătul superior era mânuit de un om. Capătul superior al celeilalte prăjini, dar, probabil, la început, de alt om.
În Mesopotamia, jugul era în uz încă din anul 4500 î.Hr. Acolo solul era uşor şi nisipos şi vârful de lemn al prăjinii era numai bun pentru a face brazde. La latitudinile mai înalte, în regiunile mai umede din Europa sau China, solurile erau mai grele şi mai lipicioase, iar vârful trebuia întărit. Următoarea mare îmbunătăţire a fost adusă de chinezi în jurul anului 3.000 î.Hr.. Aceştia i-au legat pietre ascuţite de extremitatea inferioară, obţinând un brăzdar primitiv. În acest fel puteau trage brazde în solul umed şi greu. Se pare că această invenţie a fost făcută în mod independent şi simultan în nord-vestul Europei. în Britania, în micile aşezări din Shetland, s-au găsit brăzdare cu pietre ascuţite intenţionat.
Jugul nu făcea decât o brazdă superficială în care se puteau pune seminţele pentru culturile de cereale. Pentru a semăna un câmp întreg era nevoie de multe brazde paralele. Dar brazdele nu puteau fi săpate mai aproape una de alta, deoarece jugul aluneca în brazda vecină. Pentru a rezolva problema spaţiilor dintre brazde s-a găsit soluţia trasării altor brazde, perpendiculare pe primele. Acest model încrucişat de urme de jug a fost găsit, păstrat timp de 5.000 de ani, sub gorganele neolitice din Britania.
Terenul arat dădea mai multă hrană, şi se pare că procesul aratului a dobândit un statut mistic. Erau construite talismane care aveau drept model o astfel de încrucişare.
Totuşi, jugul cu greu putea face mai mult decât să desţelenească pământul. Pentru a săpa mai adânc şi a întoarce pământul era nevoie de un brăzdar curb, care nu putea fi făcut decât din metal. Această dezvoltare a trebuit să aştepte până în Epoca Fierului. În 600 î.Hr. chinezii au făcut primele brăzdare din fier. În Europa aveau să fie fabricate abia după 500 de ani. Brăzdarele din fier aveau un vârf ascuţit care săpa adânc şi o cormană curbă, menită să întoarcă pământul pe partea cealaltă. Plugurile din Epoca Fierului au fost atât de bine făcute încât au rămas neschimbate până în ziua de astăzi. Numai sursa de putere s-a modificat.
Aceasta a fost povestea de azi. Până la următoarea întâlnire, nu uitaţi că istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu