Inventarea monedei a constituit un pas înainte în evoluţia schimburilor de bunuri. După cum am văzut anterior, în perioada târzie a Epocii bronzului, neguţătorii foloseau drept mijloc de schimb plăci mari de bronz. Acestea erau grele, dificil de manipulat şi, de bună seamă, cu colţurile lor ascuţite perforau adesea calele corăbiilor în care erau transportate. Vă propun astăzi să analizăm povestea monedei.
Monedele ofereau o mult mai mare flexibilitate. Succesul lor a fost atât de mare, încât au fost folosite fără întrerupere din 640 î.Hr., când au fost inventate.
În China, în jurul anului 1000 î.Hr., a existat o încercare de utilizare a monedelor din aramă. Tracia antică pare, de asemenea, să fi folosit monede, după cum arată descoperirea izolată pe teritoriul Turciei a 400 de monede, datând probabil încă din anul 3000 î.Hr.
În Occident, se consideră că monedele au fost introduse în anul 640 î.Hr., în Lidia, pe vremea regelui Cresus. Herodot afirmă că erau din aur pur şi argint pur, dar arheologia ne spune ceva uşor diferit; primele monede erau făcute din electrum, un aliaj din aur şi argint.
Unele monede erau turnate, precum cele găsite în Chona, dar cele mai multe erau bătute cu ciocanul. Monedele vechilor greci erau împodobite cu frumoase modele sofisticate, adeseori în relief. Unele înfăţişau portrete ale zeilor şi zeiţelor, calul înaripat Pegas, Bufniţa, simbolul Atenei sau alte imagini mitologice. Altele purtau efigiile în profil ale cârmuitorilor şi numele acestora. Monedele au o valoare suplimentară pentru noi, întrucât ne povestesc câte ceva din cultura epocii
Monedele romane, imitându-le pe cele greceşti, purtau invariabil portretul împăratului. Acest lucru făcea parte din promovarea imaginii asociată cu cultul personalităţii dezvoltat în jurul împăraţilor. Astăzi portretele împăraţilor sunt extrem de utile arheologilor care vor să dateze siturile.
Popoarele care trăiau dincolo de graniţele Imperiului Roman au văzut şi au înţeles monedele şi şi-au creat unele proprii. În Britania, în Epoca târzie a fierului, monedele erau gravate cu imagini rudimentare, una dintre ele aducând foarte mult cu cea a calului alb de la Uffington.
Pe vremea Imperiului Roman, monedele deveniseră baza întregului comerţ. Încă de la început, monedele erau făcute din metale diferite, aur, argint şi bronz, reflectând valori diferite. Acest sistem monetar pe trei niveluri era o parte integrantă a economiei romane. Libra din aur, solidusul din argint şi dinarul din bronz au supravieţuit pe teritoriul britanic până în secolul al X-lea, acronimul LSD fiind asociat cu lirele, şilingii şi penii. Tradiţia (romană) de a pune efigii pe monede s-a păstrat în Anglia vreme de mai bine de 1000 de ani.
Aceasta a fost istoria de azi. Până la următoarea noastră întâlnire, nu uitaţi că istoria rămâne cea mai frumoasă poveste!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu